HTML

Zsörtölődök

Már jó pár gondolat megfogalmazódott bennem a politika, az adózás, és egyéb közéleti események visszáságairól. Nem tudom tovább magamban tartani.

Friss topikok

  • Yossarian!!: Szerintem ÁFÁ-s, mivel a gyártás a döntő. (2008.01.31. 13:35) építőipar fordított adózása
  • aranyhaj.blogspot.com: Pont ettől tartanak sokan, az egészségügyi dolgozók elengedésétől. És nem is csak az orvosok tilta... (2008.01.17. 12:21) kórház privatizáció

Linkblog

Archívum

építőipar fordított adózása

2008.01.08. 22:28 Yossarian!!

Kormányunk kitalálta az okosságot, hogyan előzi meg az építőiparban elharapódzott fiktív számlázást. A fordított adózással.
 
Annak, akinek ez újdonság, a lényeg tömören: január 1-től az ingatlanhoz kacsolódó építés-szerelés, karbantartási, stb. tevékenységek esetén a  számlát ÁFA nélkül kell kiállítani, az ÁFÁ-t a megrendelőnek kell az apeh felé bevallani (+- -ként). Tehát az ÁFA nem mozog a megrendelő - fővállalkozó - alvállalkozó – szub-alvállalkozó vonalon. (Akit mélységében érdekel a téma: http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/forditott_adozas.html)
Úgy gondolja a pénzügyminiszterünk, hogy ezzel megszűnik a fiktív számlázás, mivel ha nincs ÁFA, akkor nem is lehet vele trükközni.
 
Nagyot téved. A legutóbb leleplezett számlagyár esetében is a rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a számlagyár megrendelői a számlák könyvelésbe tételével nem sikkasztották el a cégükből a pénzt, hanem a zsebből-zsebbe bért költségelték le vele. Ezen fekete bér a jövőben is lesz az építőiparban, amire az ÁFA mentes fiktív számlák lekönyvelése továbbra is tökéletes lesz. Sőt még jobb is, mivel a számlát adónak nem kell ÁFÁ-t fizetnie. És, hogy miért van szükség fiktív számlára? Elmondom.
 
Egy jó szakmunkás meg sem mozdul 800 Ft nettó órabér alatt, ami havi 200 óra ledolgozott munkaidő esetén 160 eFt fizetést jelent. A 800 Ft nettó órabér kb 1.600 Ft bruttó bért feltételez, amire még 600 Ft különböző járulék rakódik, és máris 2.200 Ft-nál járunk. Erre még számolandó az évi 20-25 nap szabadság, ami további 8-10% többletet jelent, és máris 2.400 Ft-nál az összeg. Ne felejtkezzünk el a betegszabadságról, táppénz hozzájárulásról, dolgozók utaztatási költségéről, munkaruhájáról, stb. rezsijéről. Ezen tételek értéke legyen mondjuk 200 Ft. És persze a vállalkozó egyéb rezsije (könyvelő, telefon, saját bér, stb. szintén legyen 200 Ft. Tehát a teljes költség durván 2.800 Ft/óra. Persze még legalább 5% profitot is kellene termelni, így kijön a végeredmény: durván 3.000 Ft/óra. És ekkor még semmilyen szerszámot, gépet nem adtunk a dolgozó kezébe, aminek a költsége csak ezt a számot növeli.
 
Ezzel szemben mekkora rezsióra díjat fogad el az állam egy közbeszerzési pályázat nyertesétől a 3.000 Ft-tal szemben? Kb. a felét. Mit tehet a vállalkozó? A járulékokat, bér utáni adókat próbálja csökkenteni. Mivel? A fekete bérrel. Tehát az állam saját maga kényszeríti bele a vállalkozót, hogy adót csaljon, aztán pedig ráküldi az apeh-et, a munkaügyi ellenőröket és egyéb erőszakszervezetei dolgozóit.
 
Mondhatom, ez egy korrekt játék.

 

37 komment

Címkék: adó építőipar fordított adózás

A bejegyzés trackback címe:

https://zsortolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr10290128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drukkker 2008.01.09. 06:14:06

Ebben az országban soha sem lesz rend.
Hallgatni kelett volna a rendszeráltáskor idejött félszemű amerikai tanácsadóra. Ő azt javasolta vezessék be az amerikában használatos módszert. Annak a lényege: "lében und lében lassen" élni és élni hagyni. Fizess adót, ha közel becsületesen megteszed, hagylak élni! Ha sokat dolgozol, vagy okos vagy jól élhetsz legálisan, he csalsz, mész az áristomba. És működik OTT !
Mert mi van nálunk? igyekszik mindenki becsapni valakit, leginkább az államot, ez nemzeti játék, a szomszéd elnézi, Ő is csinálja. Amíg nem jut valakinek az eszébe, hogy kidolgozzon és bevezessen egy ösztönző de nagyon szigorúan szankcionált rendszert, addig ez lesz.

XCoder 2008.01.09. 07:15:28

Ez ismét pártunk és kormányunk újabb fassága. Igaza van a Fábrynak: ül ott valahol egy kreatív csapat aki minden nap felteszi magának a kérdést: hogyan baszahatunk ki az állampolgárokkal. Úgy látszik, aznapra ez jutott eszükbe. Ezzel a könyvelők és környéke szívnak egy jókorát, de mivel az alap ok (baromi nagy bérteher) megmarad így a csalás is folytatódni fog.

Cselo 2008.01.09. 08:13:58

A fordított ÁFA rendszere például Romániában igecsak bevált, ott már évek óta alkalmazzák. Alapvetően pedig arra találták ki, hogy ne lehessen fiktív számlák után ÁFÁ-t visszaigényelni, vagyis az államkasszát megcsapolni. És erre tökéletesen alkalmas! Az, hogy vannak egyéb más trükkök is, pl. a fekete bér és egyebek, már más kategóriába tartozik, azokat más eszközökkel kell kezelni. Például úgy, hogy az állam csökkenti a bérterheket. De még egy dologra jó a fordított ÁFA: nem fordulhat elő, hogy kibocsátom a számlát, beperkálom az ÁFÁ-t és utána nekem nem fizet a megrendelő és futhatok a pénzem után. Szóval jó dolog ez, már sok országban bevált, nálunk csak azért nem alkalmazták, mert akkor nem működhettek volna apártkasszákat és magánzsebeket tömködő számlagyárak.

macilaci 2008.01.09. 08:59:21

A fordított ÁFA tényleg a számlagyáras fiktív visszaigénylésekre lett eredetileg kitalálva. ÁFÁt fiktíven visszaigényelni viszont itt Abszurdisztánban már régóta csak pártközeli vállalkozások privilégiuma, mivel egy jogos visszaigénylésnél is "normál" vállalkozót oly módon szopat orrba-szájba az APEH nevű karhatalmista erőszakszervezet, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen.

Lassan megint eljutunk az AVH meg a III/3 színvonaláig. csak az AVH-t most APEH-nek hívják, a III/3-as ügynök pedig az efféle munkakörüket ellátókon kívül bármilyen névtelen jóakaró is lehet. Gratulálok nagyjainknak!

Kruger Papa · kruger.blog.hu 2008.01.09. 09:12:20

Észre kellene vennünk, hogy a legnagyobb hazai fekete foglalkoztató az Országgyűlés!

Gondold el, hogy a sok számla nélkül kifizetett költségtérítés hány százaléka lesz számlás vásárlásra elköltve?

Sváby 2008.01.09. 09:15:04

Egyetértek macilaci. Pontosan ez megy most.
Kedves Cselo, az ilyen módú fiktív visszaigénylések időszaka réges rég lezárult -kivéve az erős kapcsolatokkal rendelkező köröket. Az áfa levonásba helyezése, ezáltal a befizetendő adó csökkentése más kérdés, de ez a jelenlegi módszer nem fogja ezt sem megoldani. Jelentősen meg fog növekedni a pénzügyi szolgáltatások, marketing és egyéb "nemzetgezdasági ágazatok" forgalma.
Erkölcsi kérdéssé kell tenni az adófizetést -tény-, de nem egy adócsaló bandának.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.01.09. 09:23:51

Az adófizetést nagyon nehéz erkölcsi kérdéssé tenni. Akkor lehet, ha:
- az elvonások épeszű mértékűek
- a befizetett adókat nem lopják el.
Pillanatnyilag nálunk egyik feltétel sem teljesül.

A szürke (minimálbéres) foglalkoztatást nem oldja meg a fordított ÁFA alakalmazása, ez tény. Sőt, a kettőnek nincs is köze egymáshoz. Mert amit feketén fizet ki a megrendelő, arról nem készül bevételi számla, aminek az ÁFÁját egy vele szemben álló fiktív számlával ki kellene nullázni.

Sváby 2008.01.09. 09:29:21

Kedves Rambo!
Hogyne volna köze egymáshoz?! Miután a könyvekben és a pénztárában a cégnek nem jelenik meg a fekete bérkifizetés, "kénytelen" azt "legálissá" tenni. Pont ezért nem oldja meg a fordított áfa. Az csak az áfát oldja meg inkább kevesebb, mint több sikerrel.

macilaci 2008.01.09. 09:29:55

Üzletviteli tanácsadás rulez :) Az bármit elbír...

pilu 2008.01.09. 09:32:50

Macilacinak tökéletesen igaza van. Minden politikai erőnek érdeke, hogy a lehetetlen feltételekkel folyamatos törvénysértésre kényszerítse a jónépet, így tetszés szerint bármikor bárki megfogható, büntethető az APEH felhasználásával.

"Fortélyos félelem igazgat."

Sváby 2008.01.09. 09:36:16

...meg a csúszó-mászó pénzek kifizetését a közszféra felé. Engedélyezések, pályázatok, hitelügyintézések. Van itt minden kérem.
Bürokrácia, korrupció, áfa csalás, illegális foglalkoztatás...adót kéne csökkenteni és minimálbért drasztikusan emelni.
Ja, hogy miből fizeti a költségvetés az adósságszolgálatot és mit tesz a kormány a multik sirámai ellen, igen, ahhoz kellene némi közgazdasági ismeret. Nem Veres szintű.
Feltéve, ha nem tudatos a mostani játék. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.01.09. 09:41:05

Sváby!
Ugyanazt írjuk: a feketefoglalkoztatásra nincs hatással a fordított ÁFA.

De amiből következtetsz, az hibás: a cég nem "kénytelen" a fekete kifizetését legalizálni. A megrendelő által feketén fizetett összeg feketén megy át a vállalkozó munkavállalójához, a minimálbér kiegészítéseként. Így semmi nem terheli, a vállalási összeg alacsonyabb lesz, azaz kevesebb lesz az ÁFA.

macilaci 2008.01.09. 09:41:52

A fordított ÁFA egyébként nem rossz dolog, pl. meg lehetne vele oldani azt, amikor a vevő b.szik kifizetni a számlámat hónapokig, de én már jó előre meghiteleztem az ÁFÁt állam bácsi felé.
Szélsőséges esetben ez azt is jelentheti, hogy én tönkrementem, mert az, hogy dolgoztam meg árut vittem még nekem kerül pénzbe (ÁFA), így nem marad miből folytatni a vállalkozást, az a szarházi meg jó esetben is ingyenhitelből fejlődik tovább. (Jó esetben ingyenhitel, rosszban meg ajándék/lopás)
Dehát itt nem az az érdek, hogy megoldjunk egy problémát, hanem az, hogy kavarjuk a szart, mert zavarosban jó halászni.

Én nem vagyok szakember, tud valaki ellenérvet a teljeskörűen alkalmazott fordított ÁFA ellen?

mr.watson 2008.01.09. 09:52:33

sváby, ez a minimálbér drasztikus emelés szart sem érne, csak a közszférában emelné a béreket aholé kb 800.000 közalkalmazott felét ki kéne b@szni már régóta.

Én speciel rögtön befejezném ezt a minimálbérközeli bérkifizetést és áttérnék a hvi 5800Ft egészségbiztosításra.
Nyugdíjam amúgyse lesz mert addigra a 62 év előtt el se lehet majd menni, sőt 65-70 év lesz a korhatár, másrészt az összege sem lesz semmi, úgyhogy inkább nemfizetek és magamnak félreteszem azt a havi járulékot amit nem fogok befizetni.
Szóval már most is nagyon rezeg a léc.
Másrészt így hamarabb is nyugdíjba mehetek. :) Bár hogy miaz hogy nyugdíjba megyek hosszan fejtegethetném...
A nyugdíjra befektetett tőzsdei árfolyamnyereségemből meg kimutatok 20% adóval valamennyi éves jövedelmet aztán szevasz.
Ez van a vadkeleten sajnos.
Ennyivel kevesebbet lop legalább a politikai-gazdasági elitbűnözői gárda.

Sváby 2008.01.09. 09:56:42

"De amiből következtetsz, az hibás"
Nem hibás az, hanem a színe más. Te a teljesen fekete kifizetést írod ezek szerint, ahol még számlaadás sem zajlik. Való igaz van ilyen is, de szerintem ez a magánszférát érinti leginkább. Én a szürkéről írtam, ahol viszont meg kell jelennie az adott építőipari ktg-nek (számla készül), hiszen az hitelfedezet, TE ésatöbbi. Ergo "csak" a bérkifizetés és a csúszópénz fekete.

macilaci 2008.01.09. 09:59:08

Csúszópénzről jobb helyeken ÁFÁs számla is jár. Üzletviteli tanácsadás :)

Sváby, a játék szerintem tudatos, sajnos.

Sváby 2008.01.09. 10:01:11

Mr. watson, hidd el egyről beszélünk. Ehhez kellene igazi közgaszdászi tudás, hogy mikro-kis-középvállalkozói szféra és a multik érdekei se sérüljenek. ...és valóban ehhez kellene igazi közigazgatási reform, hogy ne 1M adófizető tartsa el a feldúzzasztott közalkalmazotti szférát, nyugdíjasokat, szociálisan rászorulókat stb.

mr.watson 2008.01.09. 10:01:30

Építőanyagra is vonatkozik a fordított áfa?

Sváby 2008.01.09. 10:04:06

Igazad van szélsőséges ml. De pl. egy apeK alkalmazott hogy adjon számlát? :)

A játék szeintem is tudatos.

mr.watson 2008.01.09. 10:04:14

Én pl a privát építkezésemhez szívesen megvenném az anyagokat egy bemondott cég nevére úgy hogy áfát nem kell fizessek :)
Szerintetek ki kérné később tőlem az áfát? :))
Formailag ugye a bemondott cégnek kéne azt megfizetni :))

Sváby 2008.01.09. 10:07:14

mr. w. - arra nem. majd jövőre. :)
az anyagnak utána tud menni az apek. elvileg még. de holnap már nem, mikor kismillió fiktív cég fog áttérni az anyag számlázásra. bravó veres.

Sváby 2008.01.09. 10:11:01

Kedves mr watson!
Micsoda "okosságot" mondtál. Még eszembe sem jutott ez, pedig evidens.
Ami még nem volt, most lesz: áfa csaló magánszemélyek után nyomoz az apek. :)

macilaci 2008.01.09. 10:24:15

mr.watson: Sajnos nem nyert a dolog, mert csak bizonyos szolgáltatásokra vonatkozik a fordított ÁFA. A törvényt épp ott kúrták el ezek a dilettáns faszkalapok, hogy elfelejtették részletezni, hogy pontosan mire vonatkozik.

Eredmény: büntetés, büntetés és büntetés. Értelmezhetetlen jogszabálynak mindig ez a vége.

kőműves 2008.01.09. 10:42:46

macilaci: és ha a kőműves szolgáltat? Nem anyagot ad el és hozzá kőműves munkadíjat, hanem a kőművességet? Az még mindig nem egyértelmű, hogy anyagfelhasználás esetén vajon külön számlán kell-e mennie az anyagnak (síma adózással) és külön számlán a munkavégzés díjának (fordított adózás). S mi van akkor, ha a kőműves "bagóért naaagy kedvezménnyel" adja az anyagot, és jól felülszámlázza (a mindenképp fordítottan adózó) díját? Az egyszerű polgár mindenképp jól tud járni vele, ha bemond egy cégnevet. Még csak beleegyezés sem kell a cég részéről, mert a számla el sem jut hozzá.

hkr 2008.01.09. 10:45:58

Van, amit semmit se mond ki. A béreket terhelő sarcok épeszű szintre való csökkentése azért nem járható út, mert a sok közalkalmazott/-tisztviselő és állami vagy államközeli cégek alkalmazásában álló igen nagy létszámú polgártársunk zokon venné, ha a bruttó fizetését csökkentenék. Talán nem is lehet csökkenteni. Namármost mivel ők ugyebár csak papíron adófizetők (SZJA, TB stb vonatkozásban legalábbis), a kisebb sarcok révén jóval több nettót kéne nekik kifizetni, amire nincs keret.

Saját kalkulációm szerint a magyar bérszintek mellett normális és reális elvonás eléréséhez durván felezni kellene az élőmunka sarcait. Ez pedig azonos nettó kifizetés esetén is legalább harmadával növelné a bérkiadásokat a közszférában. Tehát a sarcok csökkentése csak úgy megvalósítható, ha
a) közszférát legalább ilyen mértékben leépítik
b) beadják az állam által fizetett dolgozóknak, hogy kevesebb lesz a bruttójuk, a nettójuk meg csak icipicit nő.

Én amondó vagyok, tabula rasa-t kéne csinálni. 2009. január elsejétől ébredjünk egy új országban, ahol minden más. Egyszerre. Szép nagy sokk, de még mindig jobb, mint ez az évtizedek óta zajló tilitoli, hogy hol itt, hol ott piszkálunk bele.

macilaci 2008.01.09. 10:48:42

kőműves: Szerintem az anyagfelhasználást külön tételben fel kell tüntetni, mert (szerintem) egy tételben nem szerepelhet anyag és szolgáltatás. Ha a szolgáltatás a fordított adózás alá esik, akkor én külön számlát írnék neki.

Az eredeti felvetésre (magánszemély bemondásra ÁFA nélkül, nem is rossz gondolat :) ) én nem tudok mit mondani, mondjon rá olyan, akinek ez a szakmája.

Sváby 2008.01.09. 10:59:51

"Az eredeti felvetésre "

Ha kiszúrják -márpedig a szla. kibocsátója várhatóan fa visszaigénylő lesz, ezért nagy az esély- akkor megkúrják a céget, a magánszemély ellen pedig eljárást indítanak. Szép lesz, hiszen az építőipari cég elvileg jóhiszeműen jár el. :)

macilaci 2008.01.09. 11:10:41

Ok, de a soha viszont nem látott Gipsz Jakab ellen, aki fiktív céget böfög be a számlába, hogy nyomoznak?

És ha Gipsz Jakab egy valós cég valós adatait böfögi be? A céget meg jól megbassza az APEH, mit képzel, nembefizetni ÁFA?

Ha meg nem találják meg, akkor az eladó bukta az ÁFÁt? Hogy is van ez? Már megint a jóhiszemű kúr rá mindenre?

mr.watson 2008.01.09. 11:15:22

kőműves, szerintem meg túl fogják számlázni az anyagot (azon lesz a haszon) és elhanyagolhatóvá válik a munka díja, sőt ingyen fogják beépíteni :))
Így nem kell majd visszaigényelni... mindenkinek ez a legjobb hamár nem menne feketén a munkadíj kifizetése :))

mr.watson 2008.01.09. 11:20:07

macilaci azt azért tudja a kőműves hogy hol dolgozott amikor cseszegeti az apek hogy nem adja vissza az áfáját. Aki meg jogalap nélkül gazdagodott azon azért keresni fogja a fogást az apek is a cseszegett kőműves vallomásával.

sznobrász 2008.01.09. 14:11:01

macilaci 2008.01.09. 09:41:52
ez az.

Effektive szenvedő részem volt egy (építőipari)cégfelszámolásban, mert egy nagymegrendelő nem fizetett, a megrendelésnek meg már az áfája is akkora tétel volt, hogy veszélyeztette az alkalmazottak kifizetését.
(Megrendelő közben megszűnt, sőt, potom másfél év múlva ugyanaz a tulajkör már a sorrendben harmadik cégét szűntette meg...)

andika25 2008.01.10. 13:08:44

"macilaci 2008.01.09. 10:48:42
kőműves: Szerintem az anyagfelhasználást külön tételben fel kell tüntetni, mert (szerintem) egy tételben nem szerepelhet anyag és szolgáltatás. Ha a szolgáltatás a fordított adózás alá esik, akkor én külön számlát írnék neki."

Én nem ajánlom senkinek, hogy külön számlázza az anyagot (ÁFÁ-val) és a szolgáltatást (ÁFA nélkül).
Mégpedig azért nem, mert csak abban az esetben számlázhat külön anyagot (ÁFÁ-val), amennyiben az áruértékesítésnek minősül.

De ez nem az. Azért nem, az áruértékesítés lényege az, hogy a beszerzett áru változatlan formában továbbértékesítésre kerül. Itt viszont nem erről van szó, hiszen a szolgáltatás során felhasznált anyag "átalakításra" került.
Illetve el lehet játszani talán akkor, ha mondjuk egy kazánt felszerel, vagy nyílászárókat épít be. De nem lehet elszámolni szerintem egy burkolásnál, kőművesmunkánál, festésnél, villanyszerelésnél...

andika25 2008.01.10. 13:21:04

Egyéb gondok is lesznek a fordított adózás miatt.

Akár csalt eddig a cég, akár nem, az az ÁFA, amit ő eddig a vevőtől megkapott (aztán jó esetben befizette az APEH-nek), tavaly még x ideig nála maradt, tudott belőle anyagot venni, munkabért fizetni stb.

Idén viszont nem már kapja meg, tehát a likviditása romlani fog. Ezt főleg a forráshiányos cégek fogják megérezni. Azok az alvállalkozók, akik eddig is a sor végén álltak.

Sváby 2008.01.10. 13:54:53

Pontosan andika25. Most várhatnak a visszaigénylésre. ...ha megnyílik a feltétel.
A kicsik ismét megszívták, az egyéni vállalkozó kőmíves pedig nagyon.

andika25 2008.01.10. 14:18:49

Várhatnak, míg megnyílik a feltétel, sőt még utána is várhatnak - jó esetben - 30 napot, hogy megkapják a pénzt.
Rosszabb esetben akár ellenőrzésre is behívhatják őket, az további 30-60 nappal meghosszabbítja a kifizetést.

És eleve a kicsik általában negyedévente (vagy évente) készítenek bevallást, hát akkor ki lehet számolni...

evike 2008.01.25. 09:52:47

Nyilászárokkat gyártunk és beépitjük azokat szerinetetek hogyn számlázzuk a nyilászárok is és a beépités is forditottan adózik? köszi

Yossarian!! 2008.01.31. 13:35:48

Szerintem ÁFÁ-s, mivel a gyártás a döntő.
süti beállítások módosítása