HTML

Zsörtölődök

Már jó pár gondolat megfogalmazódott bennem a politika, az adózás, és egyéb közéleti események visszáságairól. Nem tudom tovább magamban tartani.

Friss topikok

  • Yossarian!!: Szerintem ÁFÁ-s, mivel a gyártás a döntő. (2008.01.31. 13:35) építőipar fordított adózása
  • aranyhaj.blogspot.com: Pont ettől tartanak sokan, az egészségügyi dolgozók elengedésétől. És nem is csak az orvosok tilta... (2008.01.17. 12:21) kórház privatizáció

Linkblog

Archívum

kórház privatizáció

2008.01.17. 10:35 Yossarian!!

Rendkívül nagy az ellenállás a kórházak privatizációjával szemben. Főleg az orvosok részéről. Egy kicsit boncolgatom a témát.
A 90-es évek közepén privatizálták a körzeti orvosi és a fogorvosi rendelőket. Mit tapasztaltunk? A korábban közalkalmazott orvosok lényegesen jobban kerestek mint előtte, a TB-nek pedig ugyanannyiba került, mint korábban. Miért volt ez így? Személyes ismereteim vannak a témában:
Kis falu Heves megyében, két körzeti orvosi körzettel. A két orvos házaspár. A két rendelő egy épületben van, mindkettőhöz tartozott egy-egy ápolónő, egy-egy orvos írnok és egy-egy takarítónő. A könyvelést pedig a hivatalban csinálták, amit ellenőrzött a pénzügyi osztályvezető, meg a belső ellenőr. Tehát a rendelő, és ezen keresztűl a falu összesen 9-10 embert tartott el. A privatizáció után elküldték a két írnokot és az egyik takarítónőt, a könyvelést kiadták és érdekes módon, azt követően is el tudták látni a betegeket. Magyarán, amint tulajdonosok lettek, racionalizálták a működést, a pazarló gazdálkodást megszüntették. Tehát előkerült a tulajdonos és ezzel együtt a tulajdonosi szemlélet.
Manapság mi megy egy klinikán, vagy a kórházakban? Mindenki ott lop, ahol tud. A rektor, meg a felső vezetés leveszi a beszállítókat. Itt nyugodtan számolhattok a szerződéses érték 10%-ával, amit kenőpénzként zsebre tesznek. A beszállítók persze ezt bekalkulálják az árba, amit az állam fog kifizetni. A klinika vezető professzornak, az adjunktus stb. uraknak "saját" ágyaik vannak, ahol a privát betegeiket látják el, privát pénzért, állami költségre. A többi orvos ugyanígy állami erőforrásokat vesz igénybe a magán betegeinek: beküldi az állami intézménybe labor, stb. vizsgálatra, a tízágyas kórterem helyett kétágyasba teszi, a drágább műtéti megoldást is megkaphatja a privát beteg, stb. stb.
Nem véletlen tehát, hogy az orvosok tiltakoznak a privatizáció ellen legélesebben.
 

1 komment

Címkék: kórház privatizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://zsortolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr86300590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.17. 12:21:11

Pont ettől tartanak sokan, az egészségügyi dolgozók elengedésétől. És nem is csak az orvosok tiltakoznak.
süti beállítások módosítása